Uitgelichte projecten in Economie, recreatie en toerisme
(Winkel)centrum Ewijk krijgt een boost
We willen het centrumgebied een kwalitatieve impuls geven. Dat geldt zowel voor de voorzieningen (winkels, dienstverlening) als voor de verblijfs- en ontmoetingsfunctie. Samen met inwoners en ondernemers stellen we in 2020 een plan op voor de ruimtelijke – en de verblijfskwaliteit van het gebied. Uiterlijk in 2021 starten we met de uitvoering. Voor de eerste verkenningen en het opstellen van het plan hebben we een budget van 10.000 euro.
Gebiedsvisie TPN-West, uitwerking voor bedrijventerrein De Sluis
We streven naar een aantrekkelijk ondernemersklimaat en goed leefklimaat op en rondom bedrijventerrein De Sluis. Op basis van de Gebiedsvisie TPN-West maken we een plan van aanpak voor de revitalisering/herstructurering van De Sluis. De reserve ‘revitalisering de Sluis’ die hiervoor was bestemd, is ingezet voor de verlaging van de OZB-belasting in 2019 (met 1.5%). Halverwege 2021 wordt uw raad een uitvoeringsplan, voorzien van een financiële paragraaf, aangeboden aan uw raad.
Uitgelichte projecten openbare ruimte
Oude Reekstraat
In 2019/2020 voeren we een verkenning uit naar de reconstructie van de Oude Reekstraat ten zuiden van de Wolfsbossingel. De Oude Reekstraat is een oude polderweg waaraan de laatste jaren ook diverse woningen zijn ontwikkeld. De verharding en afwatering van deze weg moeten we nog aanpakken. In 2020 bereiden we de integrale aanpak voor, zodat we deze weg toekomstbestendig kunnen inrichten op het gebied van water en verkeer. De kosten voor deze reconstructie zijn naar verwachting € 200.000.
Thomas van Heereveldstraat
Enkele jaren geleden is de reconstructie van het westelijke deel van de Thomas van Heereveldstraat afgerond. In 2019-2020 willen we het oostelijke gedeelte van de Thomas van Heereveldstraat en de Scheidingsweg klimaat- en toekomstbestendig maken door een reconstructie.
Uitbreiding revitalisatie wijk Vording 3
In het collegeprogramma staat dat de wijk Vording 2 moet worden opgeknapt. In de wijk is een ingrijpende vervanging van groen gewenst en er liggen opgaven op het gebied van water en in het sociaal domein. Uit de eerste analyse blijkt dat deze opgaven zich niet begrenzen tot de wijk Vording 2, maar dat dezelfde opgaven zich ook voordoen in Vording 3. Vanuit deze situatie is het daarom wenselijk (de voorbereiding van) de revitalisatie uit te breiden naar Vording 3.
Uitgelichte projecten ruimtelijke ontwikkeling
Opstellen warmtevisie/uitvoeringsplan Wijken van de Toekomst
Om de volgende stap naar aardgasvrije Wijken van de Toekomst te maken is een warmtevisie en uitvoeringsplan nodig.
Opstellen Omgevingsvisie en -plan
Op 1 januari 2021 is de Omgevingswet van kracht. Het collegeprogramma stelt dat de Omgevingsvisie in 2020 gereed is. Deze Omgevingsvisie bevat beleidskaders op het gebied van ruimte, milieu, landschap, water, verkeer/vervoer en bouwen. Aansluitend stellen we het Omgevingsplan op.
Herinrichting Ruyterpark (cofinanciering/voorbereidingskrediet)
Indieners van de motie Ruyterpark hebben hun plannen in november 2018 gepresenteerd in de raad. Zij willen graag zelf uitvoering geven aan de inrichting van het park en daarvoor fondsen en subsidies verwerven, naast eigen inzet. Bewoners kunnen veel fondsen en subsidies aanvragen, maar hiervoor is vaak cofinanciering vanuit de gemeente noodzakelijk. Gelijktijdig geven we uitvoering aan sociale woningbouw in het gebied.
Uitgelichte projecten duurzaamheid
Duurzaamheidsmaatregelen gemeentelijk vastgoed
We willen het totale gemeentelijk gebouwenbestand in de komende 4 tot 5 jaar verduurzamen naar een gemiddeld Label A-niveau. De uitvoering verspreiden en of combineren we over de komende jaren met het regulier onderhoud per gebouw.
Duurzaamheidsmaatregelen gebouwen, verplichte maatregelen (CO2 reductie)
Vanuit de wettelijke bepaling moeten we duurzaamheids- en energiemaatregelen treffen. De kosten hiervoor worden geschat op € 120.000.