Begroting 2020

2. Jeugd

Wat gaan we daarvoor doen?

Voordat kinderen terechtkomen in jeugdzorg met verblijf gaan we uit van preventie en vroegsignalering. Hiervoor investeren we in de jeugdgezondheidszorg, peuter- en kinderopvang, jongerenwerk en het onderwijs. Een brede basis van toegankelijke voorzieningen dicht bij de inwoners vormt de basis van ons systeem.

Door er eerder bij te zijn zien we een stijging van onder meer reguliere en specialistische begeleiding. Dit voorkomt de zorg met verblijf. We hopen de ingezette daling van verblijfskosten in de afgelopen jaren in 2020 voort te zetten.

Jeugdgezondheidszorg
Volgens de Jeugdwet is er meer verbinding mogelijk tussen de (preventief werkende) Jeugdgezondheidszorg (JGZ) 0-18 jaar en de jeugdzorg. De Jeugdwet heeft als uitgangspunt meer in te zetten op preventie en eigen kracht van de jeugdige en zijn/haar omgeving. Hierbij is flexibiliteit in de uitvoering van het aanbod mogelijk: jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen bieden in beginsel zorg aan alle kinderen in Nederland. Zij zijn echter vrij om - samen met de ouder(s) - te besluiten dat ze bepaalde elementen niet of op een andere manier uitvoeren. Hierdoor is het mogelijk om voor elk kind samen met de ouders een uniek, bij dit kind passend, pad uit te stippelen. In 2020 willen we samen met de GGD tot een eenduidig pakket komen.

Versterking Sociaal Team en netwerksamenwerking
Als gemeente blijven we in de lead. Partijen verwachten van ons een rol als aanjager. Het is onze taak dat er voldoende zorgaanbod is, op het juiste moment, tegen aanvaardbare kosten.

Ook in 2020 blijven we het Sociaal Team in de breedte versterken. Het Sociaal Team kan zelf ook zaken oppakken om meer preventief te werken. Dit betekent meer werk omdat we er eerder bij zijn. We leggen intensiever contact met onderwijsinstellingen en kindcentra, de jeugdgezondheidszorg, huisartsen en psychologen. We werken met vaste contactpersonen.

Pilot Jeugd GGZ
Samen met Jeugd GGZ-praktijken Aalsterveld Psychologen en Psychologisch centrum Thujapark hebben we een pilotproject ontwikkeld voor integraal aanbod van specialistische zorg en begeleiding voor jeugdigen met een psychische kwetsbaarheid en (risico op) verward gedrag. We gaan hierbij uit van het concept positieve gezondheid: jongeren in staat stellen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Het project brengt een structurele samenwerking tot stand tussen de twee Jeugd GGZ-praktijken en ons Sociaal Team. Hierdoor kunnen we tijdig passende zorg bieden, continuïteit van zorg waarborgen en escalaties voorkomen.

Daarnaast gaan we meer gebruikmaken van ervaringsdeskundigen om de eigen kracht en bewustwording van inwoners te bevorderen.

Afname van dure jeugdhulp
We zijn wettelijk verplicht om jeugdhulp te leveren en rechterlijke uitspraken zijn bindend. In 2018 hebben we ons aangesloten bij het regionale plan ‘Zoveel mogelijk thuis’. Dit betekent dat kinderen kansen krijgen om zoveel als mogelijk, maar veilig, thuis op te groeien met ambulante ondersteuning. Als verblijf noodzakelijk is, gaan we voor een ‘zo thuis mogelijke’ oplossing, zoals kleinschalige woonvormen of een gezinshuis. Het blijft maatwerk met een open eind financiering. Als we een gezin met veel hulpbehoevende kinderen in onze gemeente krijgen, kunnen de kosten onverwacht enorm toenemen.

Zorgen voor goede aansluiting tussen jeugdhulp en zorg binnen het onderwijs
In Beuningen werken we aan de ontwikkeling van kindcentra. In kindcentra komen partijen als scholen, kinderopvang, peuteropvang en voor-en vroegschoolse educatie als een logisch geheel samen. Deze partners werken onder één aansturing structureel samen om een hedendaags, sluitend aanbod te verzorgen op het gebied van onderwijs, opvoeding, ontwikkeling en ontspanning. Zij werken daarbij in ieder geval samen met het Sociaal Team, de zorg- en ondersteuningsteams en welzijnsorganisaties binnen de lokale zorgstructuur en -netwerk.
In het primair onderwijs zijn we nu vooral lokaal georganiseerd. De stichting Oeverwal en de stichting SPOM Druten en West Maas en Waal gaan fuseren vanaf het schooljaar 2019-2020. Dit vraagt om gezamenlijk regionaal overleg en afstemming in 2020 om het voorzieningenniveau lokaal minimaal overeind te houden en te versterken.

St. Maartenschool
Voor de St. Maartenschool (speciaal basisonderwijs) is in 2020 een voortzetting van de gewijzigde financieringsvorm (capaciteitsfinanciering) nodig. We monitoren dit in 2020 in een regionale werkgroep met Nijmegen en Berg en Dal (namens de regio Nijmegen), onderwijs (Punt Speciaal, St. Maartenschool en Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Stromenland) en zorgaanbieders op de school.

Voor het voortgezet onderwijs (VO) maken we afspraken met de VO-scholen in de regio. In Beuningen is een initiatief gestart om te kijken of een school voor voortgezet onderwijs haalbaar is.

We financieren de pilot Jeugd GGZ in 2020 voor het grootste gedeelte vanuit een subsidie van ZonMW. Als de pilot succesvol blijkt, vragen we structureel budget aan bij de raad.

ga terug