Begroting 2020

1. Werk en inkomen

Wat gaan we daarvoor doen?

We leveren onze bijdrage aan regionale- en bovenregionale overlegtafels over de arbeidsmarkt. Samen met het Werkbedrijf spannen we ons in om zoveel mogelijk mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt een passende werkplek te bieden.

Lokaal stimuleren we inwoners voor wie werk (nog) geen optie is maatschappelijk actief te zijn, bijvoorbeeld in vrijwilligerswerk. Zo nodig krijgen zij daarbij hulp via stichting Perspectief. In 2020 bekijken we op basis van de uitkomsten van de inzet van de Participatiecoach hoe we de deelname van deze groep verder kunnen vergroten.

Ook stimuleren we onze inwoners een ‘leven lang te leren’. Dit doen we door aandacht te vragen voor laaggeletterdheid en burgers mogelijkheden te bieden om hun basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden) te verbeteren via scholing.

Daarnaast faciliteren we (kleinschalige) initiatieven van ondernemers, onderwijsinstellingen en inwoners ter bevordering van een gezonde arbeidsmarkt, zoals het Technieklab Beuningen. Dit doen we samen met RVN@.

Uitkeringen die we verstrekken op grond van de Participatiewet verstrekken we liefst zo kort mogelijk en rechtmatig. We sporen misbruik op en bestraffen dit.

We stimuleren het gebruik van het Kindpakket en zorgen voor een zo aantrekkelijk mogelijk aanbod. Dit doen wij door samen te werken met stichting Leergeld en andere organisaties. Ook betrekken we het lokale verenigings- en bedrijfsleven hierbij.

Voor het voorkomen van schulden werken we nauw samen met welzijnsstichting Perspectief. We nemen deel aan de landelijke campagne ‘Kom uit je schuld’ om het taboe op schulden te verminderen.

We bieden inwoners die in financiële problemen zijn geraakt of dreigen te raken zo vroeg mogelijk hulp. Daarvoor werken we samen met woningcorporaties, zorgverzekeraars, Munitax en energie- en drinkwaterbedrijven. Deze crediteuren melden maandelijks gegevens van klanten met betalingsachterstanden.

ga terug