Begroting 2020

3. Maatschappelijke ondersteuning

Wat gaan we daarvoor doen?

Algemeen voorzieningen jeugd

  • Kansrijke start
  • Inzet straatcoaches
  • Samenwerking GGD
  • Passende Kinderopvang
  • Schoolmaatschappelijk werk
  • Gezondheidspreventie (Buurtsportcoaches, Gezonde School, Fitkuur)
  • Stimuleren van buitenschoolse activiteiten, stimuleren van eigen initiatieven jeugd
  • Aanschrijven 17-jarigen om ze voor te bereiden op 18 jaar.
  • Extra aandacht voor 17-jarige jongeren met jeugdhulp door ze te vragen om samen met de zorgaanbieder een plan te maken voor de toekomst.
  • De Kindergemeenteraad en de Kinderdenktank zijn zeer waardevolle initiatieven die blijven doorgaan. We zorgen dat de signalen en de output vanuit deze platforms een plaats krijgen in de ontwikkeling van het beleid.

Wmo-voorzieningen
In 2020 borduren we voort op een traject dat we zijn gestart in 2019, namelijk het inzetten op meer vormen van collectieve begeleiding. We onderhouden nauwe contacten met zorgaanbieders om deze begeleiding meer te kunnen inzetten. In 2020 evalueren we de ervaringen om te kijken in welke mate we deze vorm van begeleiding succesvol kunnen toepassen en wat daarvoor nodig is.

Kwetsbare volwassenen
Met het project Lokaal Talent richten we ons op kwetsbare volwassenen. De projectleider van Lokaal Talent bouwt een netwerk op van professionals en vrijwilligers. Zij verwijzen kwetsbare inwoners door. Per persoon wordt op basis van zijn of haar behoeften een idee opgepakt om te kunnen participeren, bijvoorbeeld door ontmoetingen met anderen of een daginvulling te hebben.

Beschermd wonen
Voor beschermd wonen is extra beleidsformatie nodig, zodat we samenwerkingsafspraken kunnen maken met alle belangrijke organisaties in de keten rondom mensen met psychische kwetsbaarheid. In 2020 zetten we hier 12 uur per week extra voor in.

Monitor Sociaal Domein
In 2020 leveren we periodiek een monitor die het college en de raad op hoofdlijnen informeert over de stand van zaken in het Sociaal Domein.
We schaffen een systeem aan dat ons in staat stelt op een eenvoudige wijze de gegevens te verkrijgen en te verwerken in de monitor.

Mantelzorg
Naast de jaarlijkse (landelijke) campagne voor jonge mantelzorgers gaat het Steunpunt Mantelzorg Beuningen het hele jaar aandacht vragen voor jonge mantelzorgers. Dit doet het door aan te sluiten bij bijeenkomsten, professionals alert te krijgen en social media in te zetten. Op het moment dat jonge mantelzorgers in beeld zijn, wordt met hen gekeken waar behoefte aan is, bijvoorbeeld aan ontspanning, informatie of extra hulp in het gezin.

We gaan meer bekendheid geven aan respijtzorg, zowel onder professionals als vrijwilligers en mantelzorgers. We maken een folder met daarin een overzicht van de mogelijkheden. Via sociale media en andere mediakanalen geven we informatie over respijtzorg.

Nieuwe woonvormen
Om nieuwe woonvormen te realiseren voor de doelgroep ouderen gaan we in gesprek met mogelijke partijen en initiatiefnemers. Vrijkomende gebouwen kunnen wellicht voorzien in de vraag naar nieuwe woonvormen. Mogelijk kunnen we deze gebouwen ook inrichten voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Eind 2019 is de eerste woonvorm gerealiseerd en we streven ernaar in 2020 een tweede project te kunnen starten.

Voor de doelgroep beschermd wonen is er een regionale samenwerking voor verkenning van betaalbare woningen. Dit gebeurt op basis van een regionaal woonconvenant waarin woningcorporaties, gemeenten en zorginstellingen de bereidwilligheid tonen om voor deze doelgroep voldoende woningen ter beschikking te stellen.

Wet inburgering
Integrale en ontwikkelingsgerichte ondersteuning voor statushouders vraagt om een goed georganiseerd casemanagement (klantregie) binnen de gemeentelijke organisatie. In 2020 werken we aan de inrichting van de uitvoering en kennisoverdracht voor de betrokken dienstverleners.
We bekijken daarbij wanneer een doelgroepgerichte benadering wenselijk is en wanneer de inburgering in het bestaande aanbod in het sociaal domein past.

Voor de integratie en participatie hebben we lokaal al veel ervaring opgedaan met onze maatschappelijke organisaties, zoals Vluchtelingenwerk en Stichting Perspectief. Deze samenwerking ontwikkelen we verder om integratie en participatie beter af te stemmen met taalonderwijs en inburgering.

Op regionaal niveau werken we samen in het beleid en de uitvoering van het taalonderwijs, in het regionale arbeidsmarktbeleid en bij de inkoop van leerroutes inburgering. Ook bij de schakelprogramma’s voor beroeps- en hoger onderwijs organiseren we de inkoop.

ga terug