Begroting 2020

3. Maatschappelijke ondersteuning

Wat willen we bereiken?

Algemene voorzieningen jeugd

  • We hebben een gezond en veilig opgroei- en opvoedklimaat

Om dit mogelijk te maken bieden we laagdrempelige voorzieningen in de nabijheid van jeugd en ouder(s). Vroegtijdig signaleren is essentieel om (grotere) problemen te voorkomen en om tijdig passende hulp te bieden, ook als armoede, laaggeletterdheid, kansenongelijkheid en een onveilige thuissituatie een rol spelen.

  • Jeugdigen benutten kansen en ontwikkelen talenten

We faciliteren de Beuningse jeugd bij de ontwikkeling tot de volwassenen van morgen. We investeren als (extra) stimulans nodig is, gericht op de kansen en talenten van alle jeugdigen.

  • Soepele overgang naar volwassenheid

Een groep kwetsbare jongeren is nog niet klaar voor alle nieuwe verantwoordelijkheden die zij krijgen als zij 18 jaar worden. Voor deze groep hebben we extra aandacht.

  • We organiseren hulp dichterbij ouders en kinderen

We werken vraaggericht en leveren maatwerk bij de inzet en inkoop van jeugdhulp. We breiden de samenwerking verder uit met lokale jeugdpartners zoals scholen, jongerenwerk, kindercentra en kinderpsychologen.

  • Jeugdigen en hun ouders zijn veerkrachtig en doen mee in de samenleving.

Alle jeugdigen en hun ouders nemen binnen hun mogelijkheden de regie over hun eigen leven, zodat zij veerkrachtig zijn bij eventuele tegenslagen en kunnen meedoen in de samenleving. Meedoen betekent meer dan ‘niet buiten de boot vallen’, het betekent ook solidair zijn met de wereld waar we samen in leven en verantwoordelijkheid (leren) nemen over de eigen omgeving.

Wmo-voorzieningen
In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) verstrekken we een scala aan voorzieningen, variërend van hulpmiddelen en vervoersvoorzieningen tot hulp bij het huishouden en begeleiding. We willen dat voorzieningen van goede kwaliteit zijn tegen aanvaardbare kosten. In 2020 willen we een toename zien in het gebruik van groepsbegeleiding in plaats van individuele begeleiding. Bij collectieve begeleiding kunnen deelnemers gebruikmaken van elkaars ervaringen en inzichten en dat waarderen deelnemers veelal.  

Kwetsbare volwassenen
We hebben steeds meer oog voor kwetsbare volwassenen die om uiteenlopende redenen moeite hebben met participatie. Soms kan begeleiding een oplossing zijn, maar liever willen we in een eerdere fase (preventief) al in contact komen met deze doelgroep. Met gesprekken en ontmoeting willen we per individu en waar mogelijk gezamenlijk bekijken waar hun kracht en talent zit om hen sterker te maken en mee te laten doen in de maatschappij.

Beschermd Wonen
Ter voorbereiding op de decentralisatie beschermd wonen en maatschappelijke opvang per 2021, zetten we in 2020 in op lokale projecten. Doel van deze projecten is de Beuningse samenleving en relevante maatschappelijke organisaties voorbereiden op de komst van deze doelgroep. Met lokale projecten willen we samenhang en sociale cohesie in wijken bevorderen. Door ervoor te zorgen dat mensen elkaar kennen, is afwijkend gedrag minder bedreigend en zijn mensen meer bereid elkaar te helpen. We willen bijdragen aan het prettig en veilig woonklimaat voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en een omgeving creëren waarin zij kunnen meedoen aan het normale dagelijkse leven.

Doorontwikkeling monitor Sociaal Domein
We willen op een snelle en adequate manier trends en ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein kunnen volgen. Monitoring is daarbij van groot belang. Met een goed ingerichte monitor kunnen we trends snel signaleren, zodat we weten waar verdere analyse en eventuele maatregelen nodig zijn.

Mantelzorg
Iemand die veel voor een ander zorgt, herkent zichzelf vaak niet als mantelzorger. Het blijft daarom belangrijk zowel professionals, vrijwilligers als inwoners te stimuleren aandacht te hebben voor mantelzorgers, in het bijzonder jonge mantelzorgers in gezinssituaties. We willen meer jonge mantelzorgers in beeld krijgen om samen met hen te bekijken waar zij behoefte aan hebben.

Vanuit de gemeente zijn er mogelijkheden om mantelzorgers af en toe rust te gunnen of op vakantie te laten gaan. Professionals of vrijwilligers nemen de mantelzorg dan tijdelijk over. We willen de verschillende mogelijkheden voor respijtzorg meer bekendheid geven. Soms vinden mantelzorgers het moeilijk om deze keuze te maken en we willen het taboe op respijtzorg dan ook doorbreken.

Nieuwe woonvormen
We gaan kijken of we het aanbod en de keuzemogelijkheden voor ouderen op het gebied van nieuwe woonvormen in Beuningen kunnen uitbreiden. Daarnaast bekijken we de mogelijkheden om voldoende geschikte en betaalbare woningen in Beuningen te hebben voor de doelgroep vanuit beschermd wonen.

Accommodaties en voorzieningen
Het programma Maatschappelijke ondersteuning bevat ook enkele accommodaties. (Zie voor de uitwerking hiervan het programma Welzijn en Educatie).

Wet inburgering
We willen dat inwoners die moeten inburgeren een duurzame plaats in onze samenleving gaan innemen, dat zij zelfredzaam zijn en meedoen. Participatie is het doel, voldoende beheersing van de Nederlandse taal en kennis van onze samenleving zijn belangrijke randvoorwaarden. Evenals gezondheid, een stabiele gezinssituatie en je thuis voelen in je nieuwe buurt.

ga terug