Begroting 2020

5. Omgeving

Wat gaan we daarvoor doen?

Duurzaamheid
Tijdens de MER-procedure gaan we een participatieproces in met alle betrokken stakeholders. We willen ze goed blijven informeren. Dat doen we onder meer door keukentafelgesprekken met omwonenden. Voor de Zonenergie hebben we de initiatieven getoetst aan ons uitnodigingskader en we volgen de vergunningprocedure die ze ingaan. Verder stimuleren we het verduurzamen van gebouwen door nieuwe regelingen als de Toekomstbestendig Wonen Lening en het vergroenen van de leges. We willen ook het energieloket zichtbaarder maken. Met bedrijven gaan we in gesprek om de potentie van zonnepanelen op daken daadwerkelijk te realiseren.

Ruimtelijke ontwikkelingen: omgevingsvisie - ‘de leefomgeving centraal’
Om ons goed voor te bereiden op de nieuwe Omgevingswet maken we in 2020 een omgevingsvisie. In deze omgevingsvisie leggen wij de ambities en beleidsdoelen vast voor de fysieke leefomgeving op de lange termijn. Hierbij gaan we alle aspecten uit de fysieke leefomgeving in samenhang bekijken en afwegen. Ook kijken we naar de samenhang met sociaal maatschappelijke ontwikkelingen.

Wonen: nieuwe woonvormen
Om nieuwe woonvormen voor ouderen te realiseren gaan we in gesprek met mogelijke partijen en staan open voor Beuningse initiatiefnemers. Mogelijk zijn vrijkomende schoolgebouwen geschikte panden. Eind 2019/begin 2020 moet de eerste woonvorm klaar zijn en we hopen in 2020 een tweede project te starten.

Bij betaalbare woningen voor de doelgroep beschermd wonen werken we regionaal samen. Dit gebeurt vanuit het woonconvenant waarin woningcorporaties (regionaal), gemeenten en zorginstellingen bereid zijn om voldoende woningen ter beschikking te stellen.

We zijn in gesprek met 'Woonwaarts' om woningen te realiseren op het Ruyterpark in Weurt. Daarbij houden we rekening met de wens van omwonenden. 'Woonwaarts' werkt de plannen komend jaar verder uit. In 2020 komt het complex levensloopbestendige, gasloze sociale huurappartementen op het Kerkplein gereed. Verder zijn er diverse bouwplannen voor levensloopbestendige woningen, zowel in de koop als middenhuursector.

Wijken van de Toekomst
In 2020 werken we verder aan de meerjarenaanpak Wijk van de Toekomst. Deze aanpak moet structuur en richting geven aan een integrale aanpak. Binnen de aanpak geven we ook invulling aan de gemeentelijke Transitie Visie Warmte.

Klimaatadaptatie
In 2020 stellen we een uitvoeringsprogramma op om inzicht te geven hoe wij onze gemeente klimaatbestendig willen maken. Het uitvoeringsprogramma kan zowel nieuwe als bestaande projecten bevatten, bijvoorbeeld uit het gemeentelijk riool- en waterplan.

Afval
We besteden permanent aandacht aan afvalcommunicatie. Via publicaties en sociale media informeren we inwoners over het belang van afvalscheiding en het voorkomen van verontreiniging van grondstoffen.

In 2020 kunnen we waarschijnlijk ook incontinentieafval (luierafval) verwerken zodat we deze afvalstroom niet meer hoeven te verbranden. Hiermee besparen we grondstoffen. Voor het verwerken van het incontinentieafval is een nieuwe inzamelstructuur nodig. Dit brengt extra kosten met zich mee. De exacte consequenties zijn nog niet bekend. Zodra meer duidelijk is over de mogelijkheden voor het verwerken van incontinentiemateriaal leggen we een voorstel voor aan het college en de raad.

Samen met Dar hebben we gewerkt aan een nieuwe begrotingscyclus. Door deze nieuwe cyclus is de Dienstverleningsovereenkomst van Dar al in juli bekend en kunnen we deze meenemen in de begroting van het volgende kalenderjaar. De DVO 2020 van Dar is al toegevoegd aan de afvalbegroting 2020.

ga terug