Begroting 2020

5. Omgeving

Wat willen we bereiken?

Mooie duurzame woongemeente

Duurzaamheid
We gaan verder met de uitvoering van het programma Energiek Beuningen. Energiebesparing en het opwekken van nieuwe duurzame energie staat centraal. De uitkomst van de MER (milieueffectrapportage) voor windturbines is volgend jaar bekend. Aan de hand daarvan beginnen we rond oktober 2020 met het ontwerpbestemmingsplan. Ook de initiatieven voor zon hebben dan vorm gekregen. We hebben initiatieven geselecteerd en hopen dat zij voor het einde van het jaar hun vergunningen rond hebben. We gaan verder met het verduurzamen van woningen, bedrijven en vastgoed om de energievraag te verminderen en meer duurzame energie op te wekken. We zetten het energieloket voort en blijven ook inzetten op natuur- en milieu- educatie.

Ruimtelijke ontwikkelingen: omgevingsvisie - ‘de leefomgeving centraal’
Op 1 januari 2021 treedt de Omgevingswet in werking. We willen op dat moment een omgevingsvisie hebben liggen. Aan de hand van het bestaande ruimtelijk beleid gaan we het beleid actualiseren en verwerken in de omgevingsvisie. In de omgevingsvisie zetten we de leefomgeving centraal.

Wonen: nieuwe woonvormen
We verkennen de mogelijkheden om het aanbod en de keuzemogelijkheden voor ouderen op het gebied van nieuwe woonvormen uit te breiden. Ook gaan we kijken of we voldoende geschikte en betaalbare woningen hebben voor de doelgroep vanuit beschermd wonen. We willen bovendien meer geschikte en levensloopbestendige woningen voor ouderen.

Klimaatadaptatie
Samen met de regiogemeenten willen we uiterlijk in 2050  klimaatbestendig zijn. Dit betekent dat wateroverlast en hittestress tot een minimum zijn beperkt en langdurige droogte niet leidt tot noemenswaardige problemen. Wij nemen klimaatbestendigheid waar mogelijk mee in ons beleid en lopende en geplande projecten, zoals de Wijken van de Toekomst en specifiek project Vordingen.

Wijken van de Toekomst
We benaderen de toekomst integraal en op wijkniveau met het programma ‘Wijken van de Toekomst’. In dit programma, de warmtetransitie als rode draad, maken we de wijken niet alleen aardgasvrij, maar pakken we ook andere opgaven op het gebied van de openbare ruimte aan. Het programma ‘Wijken van de Toekomst’ moet uiterlijk in 2021 gereed zijn.

Afval
Sinds de omschakeling van de afvalinzameling naar omgekeerd inzamelen blijven we inzetten op het monitoren en verder verbeteren van de inzamelresultaten. Omgekeerd inzamelen houdt in dat we veel service bieden op het inzamelen van de grondstoffen. Voor het aanbieden van restafval moeten inwoners meer moeite doen. Dit gebeurt niet meer huis-aan-huis. Het restafval moeten inwoners wegbrengen naar ondergrondse verzamelcontainers. We willen verontreiniging van grondstoffen als papier, plastic+ en gft-afval terugdringen.

ga terug