Begroting 2020

6. Openbare orde en veiligheid

Wat gaan we daarvoor doen?

Crisisbeheersing en brandweer
De VRGZ ontwikkelt een werkwijze met planning waardoor gemeenten eerder en beter betrokken zijn bij de regionale planvorming. Verder blijft de VRGZ gerichte voorlichting geven aan inwoners en bedrijven over onder meer brandveiligheid. Lokaal vindt vaker een oefening plaats zodat degenen die een rol hebben in de crisisbeheersing hier beter bij betrokken raken of blijven. Ook stimuleren wij het bijwonen van regionale of landelijke cursussen en bijeenkomsten.

Openbare orde en veiligheid
Ondermijning
Wij willen inwoners en ondernemers actief betrekken bij dit onderwerp. In 2020 zetten wij dan ook veel in op het vergroten van de bewustwording door onder meer een voorlichtingscampagne. Ook richten we een meldpunt ondermijning in waar inwoners, ondernemers en interne/externe partners vermoedens van ‘niet pluis situaties’ kunnen melden. Hierdoor hopen wij ook onze eigen informatiepositie te verbeteren. Ook zetten wij in op meer en zichtbare integrale handhaving op bedrijventerreinen, recreatiepark de Groene Heuvels en in het buitengebied. Dit kan met onder meer de al eerder toegekende extra capaciteit voor een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Om de concrete aanpak van ondermijning daadwerkelijk beter vorm te geven, verbeteren wij ook de bestuursrechtelijke aanpak. Onder meer door uitbreiding van de werkingssfeer van het Bibob-beleid, waarmee we voorkomen dat wij criminele activiteiten faciliteren.

Zorg en veiligheid
Het blijft belangrijk om op het snijvlak van zorg en veiligheid belemmeringen te signaleren in de samenwerking met de partners en samen tot werkwijzen te komen die continuïteit van zorg en veiligheid waarborgen. Hiervoor is de organisatie van een goede en juridisch juiste informatiedeling belangrijk. In 2019 zijn wij gestart met een hervorming van het Lokaal Zorg Netwerk en het Jeugdgroepenoverleg, waarbij een goede en juiste informatiedeling centraal staan. We ronden de hervorming af in 2020. Bij de implementatie van de Wet verplichte ggz is een goede samenwerking tussen het veiligheids-, zorg- en sociaal domein essentieel.

De doelstellingen binnen beide taakvelden zijn haalbaar binnen de huidige begrotingskaders.

ga terug