Begroting 2020

6. Openbare orde en veiligheid

Wat willen we bereiken?

Crisisbeheersing en brandweer
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) versterkt de onderlinge samenwerking en afstemming met andere gemeenten. Samen hebben we aandacht voor de bewustwording van inwoners en ondernemers op het gebied van rampen/crisis, zware ongevallen en brand. Om nu en in de toekomst te kunnen blijven voldoen aan de vraag van de burgers, richten we de meldkamer anders in. Er komt één landelijke meldkamerorganisatie met tien locaties. Wij willen iedereen die een rol heeft in de crisisbeheersing, regionaal én lokaal, meer en/of beter betrekken bij de crisisbeheersing.

Openbare orde en veiligheid
In het Integraal Veiligheidsplan Tweestromenland 2019-2022 staan de prioriteiten en strategische thema’s op het gebied van veiligheid voor onze gemeente. De belangrijkste prioriteiten voor 2020 zijn ondermijning en zorg en veiligheid:

  • Ondermijning

Ondermijning is een breed begrip waar zeer veel vormen van criminaliteit onder kunnen vallen. In het algemeen gaat het om niet-zichtbare criminaliteit waarbij er een (bedoeld of onbedoelde) samenwerking is tussen de onder- en bovenwereld. Drugscriminaliteit, mensenhandel, criminele motorclubs en zorgfraude ondermijnen het lokale gezag en verslechteren (het gevoel van) veiligheid en leefbaarheid. Ondermijning is dan ook een risico voor het lokale bestuur en de samenleving. Het college heeft daarom in het collegeprogramma 2018-2022 aangekondigd dat wij gaan inzetten op het verhogen van de bewustwording en de aanpak van ondermijning.

Het afgelopen jaar zijn wij al bezig geweest met de aanpak van ondermijning in aandachtsgebieden, vooral met integrale interventies op industrieterreinen en recreatiepark de Groene Heuvels. Gelet op de actuele ontwikkelingen is de komende jaren aandacht nodig voor het bestrijden van hennepteelt, mensenhandel en andere vormen van georganiseerde criminaliteit met een hoog maatschappelijk afbreukrisico. Daarbij is het ook nodig waakzaam te zijn voor misbruik van onze gemeentelijke producten en diensten. We moeten voorkomen dat georganiseerde misdaad de bovenwereld weet te vinden en dat wij via vergunningen, subsidies en grond- en vastgoedtransacties misstanden faciliteren zoals arbeidsuitbuiting (onderbetaalde buitenlandse werknemers), seksuele uitbuiting (gedwongen prostitutie), zorgfraude en/of criminele uitbuiting (mensen die bedreigd of afgeperst worden om criminele diensten te verlenen, zoals het faciliteren van hennepteelt en het meewerken aan witwasconstructies of gedwongen vastgoedtransacties).

  • Zorg en veiligheid

De decentralisaties in het sociale domein hebben gemeenten verantwoordelijk gemaakt voor veel taken op het gebied van zorg en veiligheid. Door deze ontwikkelingen hebben gemeenten nu de regie over de zorg en ondersteuning voor kwetsbare jeugdigen en volwassenen. In 2020 gaan wij door met de regie op de aanpak van volwassenen en jeugdigen die een zorgelijk perspectief hebben vanuit gegevens van zowel politie/justitie als zorgpartners in het Lokaal Zorg Netwerk, het Jeugdgroepenoverleg en het Veiligheidshuis. Hierbij werken meerdere organisaties uit het veiligheids-, zorg- en sociaal domein samen. In 2020 treedt ook de Wet verplichte ggz (Wvggz) in werking. Deze wet regelt de rechten van mensen die te maken krijgen met verplichte zorg in de GGZ en vervangt de Wet Bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz). De nieuwe wet heeft meer mogelijkheden voor het bieden van zorg. Ook de burgemeester en het college krijgen hiermee andere/nieuwe bevoegdheden/taken.

ga terug