Begroting 2020

Balans

Inleiding balans

Balans

De balans is een financieel overzicht dat op een bepaald tijdstip de bezittingen en vorderingen (de activa), de schulden (het vreemd vermogen, de passiva) en (als saldo) het eigen vermogen weergeeft. De balans is een financieel overzicht waarop enerzijds staat op welke wijze het geïnvesteerde vermogen is verkregen (vreemd- en eigen vermogen) en anderzijds op welke wijze het vermogen is aangewend (de activa).

Waarderingsgrondslagen

De waarderingsgrondslagen van de begroting van de gemeente Beuningen zijn gebaseerd op het BBV en vastgelegd in de Financiële Verordening. De activa worden gewaardeerd op basis van verkrijgings- of vervaardigingsprijs. De passiva worden gewaardeerd tegen de nominale waarde. Voor de begroting wordt het lasten-batenstelsel gebruikt. Dat betekent dat de lasten en baten worden toegerekend aan het jaar waarin de diensten of goederen worden geleverd.
Is er bij de grondexploitatie sprake van een gepland overschot dan wordt het resultaat gewoonlijk genomen voor zover dat met voldoende zekerheid gerealiseerd is of bij voortdurende onzekerheid pas geheel aan het einde van het proces. Eventuele tussentijdse winstneming is op basis van ‘percentage of completion’ (POC) bepaald. Verliezen worden genomen in het jaar waarin deze voorzienbaar zijn. Risico’s worden opgenomen als zij bekend zijn geworden bij de opstelling van de begroting.

Toelichting op de balans

In de begroting kan worden volstaan met een verkorte, geprognotiseerde balans.
De activa zijn gebaseerd op de boekwaardes in het meerjarenoverzicht van de investeringen. Het uitgebreide overzicht is opgenomen als bijlage 5.3, waarbij ook de verdere onderverdelingen van de activa zijn opgenomen.
De reserves en voorzieningen zijn gebaseerd op de boekwaardes in het meerjarenoverzicht van deze reserves en voorzieningen (paragraaf 4.4.3). Bij het bepalen van het verloop van de algemene reserves worden de resultaten van het vorig boekjaar veelal buiten beschouwing gelaten.
De voorraden zijn gebaseerd op het verloop van de grexen (paragraaf 3.7.2).
De post liquide middelen is de sluitpost. Deze wordt bepaald door alle andere posten te salderen.
Deze sluitpost is al jaren ruim positief omdat de gemeente een financieringsoverschot heeft. Deze overtollige middelen worden conform het schatkistbankieren weggezet.

Voor verdere informatie wordt verwezen naar hoofdstuk 1.4.4. Resultaten begroting alsmede 4.4.3. Overzicht reserves en voorzieningen.